De heldenreis voor teamcoaches en leidinggevenden
In de een snel veranderende wereld worden interim managers geconfronteerd met een groeiende reeks van uitdagingen en complexe problemen. Om te gedijen in deze complexe omgeving, is persoonlijke- en professionele ontwikkeling en groei essentieel.
Reis van de held
Een inspirerende manier om deze reis te begrijpen en te bevorderen is door deze te vergelijken met het klassieke concept van de “Reis van de Held”, zoals geïntroduceerd door Joseph Campbell.
Deze reis, die bestaat uit verschillende fasen, dient als een leidraad voor de noodzakelijke ontwikkeling van hedendaagse interim managers.
De verschillende fases
De heldenreis van een teamcoach of leidinggevende (hierna coach), kan als volgt worden omschreven:
- De oproep tot avontuur: De reis begint met de oproep tot avontuur. Dit is het moment waarop de coach een complex probleem met het team moet oplossen. Ze worden geconfronteerd met organisatorische problemen, uitdagingen en kansen die moeten worden aangepakt. In veel gevallen is dit een uitdagende opdracht die buiten hun comfortzone ligt
- De koers: De tweede fase is de “koers” waar zij moeten navigeren door complexe situaties, veelal zonder gedetailleerde kaart. Dit vereist visie en leiderschap. De coach accepteert de uitdaging en begint aan de reis. De coach identificeert de doelen, stippelt strategieën uit en mobiliseert middelen om de organisatie vooruit te helpen
- Reisgenoten: Geen heldenreis is voltooid zonder reisgenoten. In de context van de coach zijn dit collega’s, teamleden en belanghebbenden die samenwerken aan gemeenschappelijke doelen. Deze reisgenoten spelen verschillende rollen, van medestanders tot mentoren die waardevolle begeleiding bieden. Tijdens deze fase wordt het belang van teamwerk, communicatie en relaties benadrukt, die cruciaal zijn voor het succes van het team
- Tegenslagen en uitdagingen: De reis van de coach is zelden zonder tegenslagen. Deze tegenslagen kunnen zich voordoen in verschillende vormen, zoals weerstand tegen verandering, onverwachte obstakels en onverwachte wendingen in de organisatie. Deze obstakels vormen de testmomenten op hun reis en vereisen doorzettingsvermogen en het toepassen van hun vaardigheden. Hier leren coaches om veerkrachtig te zijn, creatieve oplossingen te bedenken en vastberadenheid te tonen in het licht van tegenspoed
- Transformatie: De laatste fase van de reis is de transformatie. Deze fase vertegenwoordigt persoonlijke groei en ontwikkeling van de coach als gevolg van de ervaringen en uitdagingen onderweg. Ze leren zichzelf beter kennen, zowel hun sterke punten als zwakheden. Deze transformatie is het resultaat van het overwinnen van uitdagingen en het leren van de reisgenoten.
Conclusie
De hedendaagse coaches zijn veel meer dan een tijdelijke probleemoplossers. Ze fungeren als veranderaars, leiders en katalysatoren voor organisatorische transformatie.
Door de lens van de “Heldenreis” kunnen coaches hun eigen ontwikkelingsproces begrijpen en verbeteren.
Om de impact van teamcoaches te vergroten, moeten organisaties de ontwikkeling van deze professionals aanmoedigen en ondersteunen. Dit omvat investeringen in leiderschapsontwikkeling, continue educatie en coaching om veerkracht, probleemoplossingsvaardigheden en leiderschapskwaliteiten te versterken.
De “Heldenreis” biedt een raamwerk voor deze ontwikkeling, waardoor leidinggevenden, teamcoaches, organisaties en teams vol in hun kracht komen te staan.
1-daagse Heldenreis