Als militair heb je maar één missie: winnen, succes hebben. Hierbij bestaat er geen tweede plaats of herkansing. Het moet in één keer goed. Maar dat betekent niet dat je het vanaf moment één al goed moet kunnen. Je wordt getraind om jouw missie tot een goed einde te kunnen brengen. Je oefent als militair daarom vaak, zodat je jouw ‘skills & drills’ beheerst als het er echt op aankomt. En pas op het moment dat je alle vaardigheden van het vak beheerst en ervaring hebt opgebouwd, maak je kans om door te groeien naar een hogere positie.
In het bedrijfsleven gaat het er helaas nog te vaak anders aan toe. Daar worden professionals onvoorbereid, en vooral ongetraind, naar voren geschoven als teamleider of manager. Hierdoor worden teams niet altijd succesvoller, soms juist zwakker. Wij vroegen trainer, KLTZ b.d. (Kapitein Luitenant ter zee– oud Officier van de Koninklijke Marine) en drievoudig wereldkampioen zwemmen op de World Transplant Games Peter van Maurik welke drie lessen het bedrijfsleven nog kan leren van de militaire wereld.
“Zonder vertrouwen is er geen team. Succes helpt bij het krijgen van vertrouwen maar is niet cruciaal. Vertrouwen -en dus een team- ontstaat pas echt als je samen fouten durft te maken én ervan leert”, begint Peter ons gesprek. Maar Peter, op een marineschip zijn fouten toch niet gepermitteerd? “Klopt, maar gelukkig word je niet zomaar op missie gestuurd als marineman of vrouw. Daar gaat heel veel training aan vooraf. En tijdens die training mág je fouten maken. Je leert elkaars kwaliteiten en zwaktes kennen, je leert samenwerken en om de gemaakte fouten op te lossen.
Als leidinggevende ben je dus continu bezig met het ontwikkelen van je mensen en het team. Tijdens de training geef je uitdagingen die net boven het competentieniveau van de individuen en het team liggen. Zodat er een kans is op winnen en verliezen, en dus ook een kans om weer iets nieuws te leren. Zo stimuleer je het beste uit je mensen te halen, wat resulteert in een veilig, vertrouwd gevoel: een team!”
“De militaire wereld ziet er heel uniform uit, aangezien iedereen er hetzelfde uitziet door het uniform dat ze dragen. Maar dit uniform is er alleen maar om het gevoel van ‘wij horen bij elkaar’ stimuleren. Want achter elk uniform schuilt een ander karakter. En dat laatste is heel belangrijk om een goed team neer te zetten”, vertelt Peter. Dit betekent volgens de oud-overste dus niet dat je bedrijfskleding of een uniform moet introduceren binnen je team. Het betekent dat je een team met verschillende talenten en karakters wil samenstellen.
Peter: “Als te veel mensen in een team dezelfde rol hebben, is er een grote kans op concurrentie. En dat kan conflicten opleveren. Een effectief team bestaat juist uit mensen met verschillende kwaliteiten en persoonlijkheden. Deze verschillen zijn nuttig voor het functioneren van de groep. Zorg dus dat je een team om je heen verzamelt die jou aanvult, je zwakke punten opvult. En die allemaal willen werken aan het gezamenlijke, het hogere doel. Zo ontstaat een sterke groepsethos die samenbind en toch verscheidenheid accepteert. ”
“Leiderschap bouw je van beneden naar boven. Binnen de krijgsmacht heeft de onderofficier de belangrijkste leiderschapsrol. Zij zijn namelijk de ruggengraat van de organisatie, de verbinding tussen de manschappen en de officieren. En dat geldt voor teamleiders in organisaties net zo. Zij moet ervoor zorgen dat mensen het beleid, dat door de directie is bepaald, gaan uitvoeren. Hierbij is het belangrijk dat jouw leiderschap een ondersteunende activiteit is. Je geeft dus leiding als jouw team daar behoefte aan heeft, erom vraagt. Als het goed gaat moet je niks doen, laat het gaan, straal rust uit en geef zo vertrouwen. Het heet niet voor niets ‘leidinggeven’ en niet ‘leiding stalken’. Het is jouw taak om onrust in het team weg te nemen, zaken over te nemen of op te lossen als dat nodig is, zodat het team daarna weer verder kan”, besluit Peter ons gesprek.
Met bovenstaande drie lessen uit de krijgsmacht in het achterhoofd, kan je ook naar je eigen team én naar jezelf als leider kijken. Het advies van Peter luidt dan ook: investeer in het creëren van een team en het ontwikkelen van getrainde teamleiders. Want je wordt als team alleen succesvol als je 100% op elkaar kunt vertrouwen en elkaars kwaliteiten benut.
Wil je hier nu meer over weten? Onze Action Learning methode sluit hier perfect op aan. Bekijk ons opleiding- en trainingsaanbod of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over het volledig in je kracht zetten van jezelf als teamleider én je team.