Dafne Schippers (atletiek), Henk Grol (judo), het vrouwenhockeyteam, Mathieu van der Poel (mountainbike), team 4x100m vrije slag estafette (zwemmen) en Kiki Bertens (tennis). Zomaar een greep uit de topatleten en sportteams die op dit moment in Tokyo strijden met maar één doel voor ogen: Olympisch goud mee naar Nederland nemen. En om dat te bereiken zijn een goede voorbereiding, doorzettingsvermogen, talent, focus én een goede coach van groot belang. Want wist je dat geen één sporter de Olympische Spelen heeft bereikt zonder coach?! En dat zette ons aan het denken. Want wat zou je als teamleider in een organisatie kunnen leren van (top)sportcoaches? We vroegen het Peter van Maurik, trainer, KLTZ b.d. (kapitein luitenant ter zee – oud marine officier) en drievoudig wereldkampioen zwemmen op de World Transplant Games.
Peter: “Elke olympische sporter heeft in zijn of haar leven meer wedstrijden verloren dan gewonnen. En dat is maar goed ook.” Huh? Die moet je even uitleggen Peter. “Als je een goede sporter of teamleider wilt zijn, moet je in mijn ogen kunnen verliezen. Winnen is namelijk een cadeautje en verliezen een gift. Dat klinkt misschien gek, maar van verliezen leer je veel meer dan van winnen. Natuurlijk mag je even (flink) balen. Maar door je verlies te accepteren en te kijken naar wat je de volgende keer beter kunt doen, zal je alleen maar groeien. En beter worden in je vak. En dat is in organisaties net zo. Natuurlijk is het balen wanneer je een product niet van de grond krijgt, een tender verliest of een deadline niet haalt. Maar probeer ervan te leren. Kijk wat je de volgende keer beter kunt doen en misschien nog wel belangrijker: beschouw jezelf en je team niet als losers. Verliezen is niet erg, zolang je er maar learnings uithaalt. Iemand afrekenen op fouten is in mijn ogen dan ook een heel slechte strategie. Je moet namelijk kunnen verliezen om beter te kunnen worden.”
Volgens Peter zit in elke winst een aspect van geluk: “Als ik kijk naar mijn eigen ervaring als zwemmer op de World Transplant Games, dan mag ik van geluk spreken dat ik er drie keer met de wereldtitel vandoor ben gegaan. Want elke wedstrijd zijn er acht zwemmers die precies hetzelfde doel voor ogen hebben, zeven anderen die ook willen winnen en hun best doen. Daar heb ik geen controle over, en dat zorgt vaak voor onrust. Het beste advies dat ik ooit kreeg was ‘dat wat je niet onder controle hebt, moet je loslaten’. Ik moet mij niet af laten leiden door alles wat er om mij heen gebeurt, maar mijn wereld klein maken en alleen maar bezig zijn met wat ik ga doen: de beste race van mijn leven zwemmen. En ik denk dat dat ook een heel belangrijke les is voor teamleiders in organisaties. Er zijn namelijk dingen waar je wel de controle over hebt en zaken die je niet kunt controleren. Probeer alleen datgene te beheersen waar je controle over hebt, en beheers dat als de beste. Al die andere dingen kosten namelijk alleen maar energie en leiden je af van je hoofddoel.”
“Mijn derde en laatste les die je als teamleider kunt leren van de sportwereld, is dat wanneer je resultaat wilt bereiken je niet te veel met het resultaat bezig moet zijn. De prijs ligt namelijk áltijd nog voorbij de finish”, vertelt Peter. “Heb je een grote offerte opgesteld en verstuurd naar een potentiele klant? Bedenk dan niet vooraf al hoe je de winst gaat uitgeven. Want dan gaat het gegarandeerd mis én verlies je het doel uit ogen. Blijf doel- en taakgericht werken. Als team. Natuurlijk krijg je een bepaalde opdracht mee met de intentie om een hoger doel te bereiken. Die intentie moet je begrijpen. En gaat er iets niet goed? Dan moet je ook snel kunnen anticiperen met één van de back-upplannen die je vooraf al had liggen. Ga dus niet voor één masterplan, maar zorg dat je altijd een back-up plan hebt zodat je snel kunt bijsturen en je taak alsnog op een goede manier kunt uitvoeren”, besluit Peter ons gesprek.
Met bovenstaande drie lessen uit de sportwereld in het achterhoofd, kan je ook naar je eigen team én naar jezelf als leider kijken. Het advies van Peter luidt dan ook: zorg dat je als team een paar keer verliest. Want alleen dan word je beter en zal je als winnaar uit de bus komen! Wil je hier nu meer over weten? Onze Action Learning methode sluit hier perfect op aan. Bekijk ons opleiding- en trainingsaanbod of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over het volledig in je kracht zetten van jezelf als teamleider én je team.