Virtual Campus

Leiderschap in een VUCA World

Tot voor kort had men nog niet gehoord van het begrip ‘VUCA world’. Maar wereldwijd wordt hij steeds meer gebruikt. VUCA world is een term die de wereld omschrijft waarin wij ons als mensen en organisaties op dit moment in bevinden.

VUCA World: waar staat dat voor?

VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex & Ambiguous. Waarom? Als veel variabelen dus snel veranderen, onzeker zijn, complex zijn en vaag zijn, dien je op een andere manier te gaan werken. Niet meer alles strak vastzetten maar juist flexibel en visionair zijn. Je dient te zorgen voor perspectieven en oplossingen. Onderstaand een aantal perspectieven:

  • Volatile = snel veranderend |  Vision: Visie geven;
  • Uncertain = onzeker | Understanding: Proberen de context te begrijpen;
  • Complex = complex | Clarity: Helderheid verschaffen en het simpel maken;
  • Ambiguous = vaag/dubbelzinnig | Agility: flexibiliteit inbouwen.

Leiderschap

Het vraagt veel van het leiderschap in organisaties om te begrijpen in welke wereld we ons bevinden. Antwoorden vinden op ingewikkelde vragen. Welke veranderingen zien we? Hoe scheppen we orde in de chaos? Hoe krijgen we draagvlak voor de visie? Hoe betrekken we alle stakeholders?

Omdat alles steeds sneller verandert en er steeds meer complexe problemen komen, is het zaak om als leidinggevende en organisatie flexibeler te worden, te zijn en te blijven.

Op die manier kun je als organisatie sneller en makkelijker aanpassingen maken die van positieve invloed zijn op je belangrijke stakeholders. Strategie, regie en de impact ervan op de organisatie en de relatie met de omgeving, worden verbonden door nieuw gedrag en toekomstbestendige vaardigheden.

Toekomstbestendige bedrijfsvoering

Ondanks de dagelijkse druk op prestatie en resultaten, is nu het moment aangebroken de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken door het strategisch denken en handelen te verbinden met de uitdagingen op de werkvloer, een interne dialoog te starten om vanzelfsprekende zekerheden in twijfel te trekken, bewuster met elkaar te leren en kritisch te reflecteren op hoe met elkaar om te gaan.

De impact van de VUCA wereld op werkgeluk

De continue verbondenheid en duizenden prikkels die dagelijks op de medewerkers afkomen, de toenemende werkdruk en complexiteit van organisaties maken dat je in een wereld leeft boordevol bedreigingen, onzekerheden, en overspannen gevoelens. Dit leidt uiteindelijk tot chronische stress, uitval en ontevredenheid.

Er is geen pasklare oplossing. maar negeer deze signalen niet. Succesvolle en toekomstbestendige leiders baseren hun leiderschap op hun persoonlijke stijl en aandacht. Ze zijn authentiek, veerkrachtig, creatief en zoeken een betekenisvolle context waarin visie, dialoog en veerkracht  een deel van de oplossing kan zijn.

Laat je uitdagen in onze opleiding Toekomstgericht Leiderschap. Lees hier meer

Jos Grob MBA MCA

Maak je team Agile door Acton Learning? Doe de test!