Virtual Campus

VolleKR8 Leiderschapsprogramma

Hoe zorg je dat je organisatie excelleert? Hoe komen de leidinggevenden en teams weer vol in hun kracht?

De context waarbinnen organisaties acteren is de laatste jaren enorm snel veranderd. Het speelveld wordt complexer, onzekerder en sneller. Wat is daarop uw antwoord? Soms staat een MT voor een nieuwe uitdaging, een complex vraagstuk of stagneren de resultaten door de manier van samenwerken.

Actieleren is een krachtige methode die je organisatie snel in staat stelt om de wendbaarheid en innovativiteit te versterken en te versnellen.

Actieleren, van individuele actie naar een collectieve prestatie

1. Kick off 

Ons advies & begeleiding start met met de directie en MT. Hier gaan we via de Actieleer methode op zoek naar beeldvorming en nemen de tijd voor probleemverkenning vanuit alle perspectieven. Deze bijeenkomst geeft inzicht, werkt activerend en er ontstaat mandaat voor Actieleren.

Een Action Learning Coach begeleidt deze sessie en de deelnemers komen tot een gezamenlijk advies en actieplan om tot gedragen veranderingen te komen.

Na de Kick-off bepalen we samen met de opdrachtgever het vervolg en impact van het traject. Deze kan o.a. bestaan uit:

2. Van probleemverkenning naar mandaat

We gaan in deze beeldvormingsfase de verschillende aannames checken. Is het probleem van iedereen? Kloppen de uitgangspunten wel? Wie heeft gelijk? Het maken van een Stakeholderskaart helpt vaak om te onderzoeken wie erbij horen en wie buiten het proces nog betrokken moeten worden. Dit om te voorkomen dat we later in de Actieleer-loop weerstand gaan ervaren.

3. Experimenteren

Leergroepen werken aan complexe oplossingen voor complexe vraagstukken. Bij Actieleren hoort het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren, verbeteren. Steeds opnieuw, totdat er een goed passende oplossing is gevonden. En er zullen altijd lastige kwesties op te lossen zijn. Daarom is actieleren een vast onderdeel van de lerende organisatie. Vernieuwing kan alleen plaatsvinden door risico’s te nemen.

Uitgangspunt; alle betrokkenen doen mee. Uitgangspunt bij deze fase is: wie niet heeft kunnen meedenken en mee-experimenteren kan de vernieuwing onbewust tegenwerken. Niemand mag zich gepasseerd voelen.

4. Trainen van de Koplopers

Eigen medewerkers en of leidinggevenden leren hoe ze de eigen verandering kunnen ondersteunen met Actieleren. Daarbij leren ze te coachen en te begeleiden van team- en leerprocessen. Vanuit die inzichten ontdekken ze wat de meest effectieve manier is om vorm te geven aan het ontwikkelen van teams en de organisatie.

5. Van oplossingen naar standaard

Hoe worden nieuwe oplossingen onderdeel van het gewone werk? Veel innovaties en vernieuwingen stagneren doordat ze niet worden geïntegreerd in het normale werkproces. Actieleren kan dit voorkomen, de vernieuwing wordt namelijk direct door de werkvloer toegepast en uitgeprobeerd in de praktijk.

6. Effectmeting en evaluatie

Natuurlijk evalueren we het leertraject en onze dienstverlening. Doelstelling is de realisatie van Return on Education (ROE).

Return on Education (ROE)

Actieleren leidt tot een optimale Return On Education voor zowel de deelnemers, teams als organisatie. Onze deelnemers en opdrachtgevers claimen zelf dat de investering van het leertraject aantoonbaar worden “terugverdiend” in termen van:

  1. Verlagen van de directe kosten en verhogen van de effectiviteit en werkplezier
  2. Ontwikkelen van leiderschap, mindset en specifieke vaardigheden (open vragen stellen, dialoog aangaan, reflectie, feedback vragen, geven en ontvangen)
  3. Versterken van het probleemoplossend vermogen en teamwork
  4. Creëren van een lerende organisatie en het versterken van het werkgeversmerk

Expertise op het gebied van Action learning (Actieleren) 

Actieleren is een krachtige methode die helpt om versneld ideeën en oplossingen voor grote complexe vraagstukken om te zetten naar impactvolle acties en effect. Met die praktijkgerichte methode verbeteren we de samenwerking op alle organisatieniveaus. Bij Vollekr8 hebben we een gecertificeerde pool van Certified Action Learning Coaches.

Advies, incompany & maatwerk 

Samen met de opdrachtgever bouwen wij impactvolle trainingen, variërend van een halve dag tot meerdere dagen. Wanneer je ons inschakelt komt één van onze ervaren specialisten graag bij je langs om samen de vraag, aanpak en resultaat te formuleren.

Meer weten? Offerte aanvragen

Advies op maat? Wij bellen u terug!

Heeft u vragen? Of toch liever persoonlijk advies op maat? Wij staan klaar om u te woord te staan. Vul het formulier in en wij bellen u geheel vrijblijvend terug.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy Statement*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een Certified Interim Manager worden? Lees meer